Drie maanden en een dag sinds mijn laatste blog op dit medium. Een periode tijdens welke enorm veel is gebeurd, en ik mij op sociale media heel erg ‘onder de radar’ heb gehouden. Gewoon, omdat ik er totaal geen behoefte aan had mij openbaar te uiten. Soms doe je er wijs aan dingen niet te delen met de rest van de wereld. Nu hield ik mij wel onder de radar, maar ik lag niet bepaald onder een steen! De wereld staat inmiddels in brand, en dat heb ik allemaal gewoon meegekregen. Ik uitte mij niet veel op socials, maar nam wel veel informatie en desinformatie tot mij..

Hoewel ik startklaar zit om weer een muurtje te witten, in mijn met verf besmeurde klusbroek, voel ik ineens de drang om weer eens een stukje te schrijven. Laat ik eerst beginnen met vaccineren. Ja, ik heb ze erin zitten hoor! Alletwee. Voor mij oud nieuws, want de laatste zit er alweer zo’n twee maanden in. Ben ik mijn ziel daardoor kwijt geraakt? Heb ik betere WiFi? Heb ik nu nauw contact met Bill Gates? Ben ik ziek geworden van de prikken? Nee, nee, nee en nee. Niks aan het handje. Maar volgens complotdenkers heb ik nog maar een maand of tien te gaan, voor ik het loodje leg. We zullen zien wie het laatst lacht…En ben ik degene die aan het kortste eind trekt? Nou ja, dan doen mijn kiezen geen zeer meer.

Lieve vrede

Wat ik in deze rare tijd eigenlijk het meest betreur is de ontstane tweedeling in de maatschappij. Vroeger hield je bijvoorbeeld jouw politieke voorkeur keurig onder de pet. Juist om de lieve vrede te bewaren. Tegenwoordig lijkt, even gechargeerd, politieke voorkeur de basis te zijn voor je standpunt in de hele coronakwestie. Ben je links-denkend, dan hobbel je achter de maatregelen aan. Ben je rechts-denkend, dan ga je elke zondag ‘thee drinken’ op het Museumplein of Malieveld. Natuurlijk zijn er vele tussenwegen, maar dit is de zwart/wit-versie. Hoe dan ook, als je ergens meldt dat je vaccineren toejuicht, dan krijg je felle kritiek uit de rechtse hoek en word je een schaap genoemd. En mensen die zich verzetten tegen alle maatregelen, kunnen links over zich heen verwachten. Waar is de tijd gebleven van het respecteren van andermans keuzes en meningen? Die hebben we allang achter ons gelaten!

Medelijden

Hoewel ik denk dat mensen er verstandig aan doen, zich te laten vaccineren zodra ze aan de beurt zijn, respecteer ik wel de keuze van iemand om het niet te doen. Zelfs als die keuze is gemaakt door een persoon die zich laat leiden door complottheorieën. Moet je helemaal zelf weten. Ik heb eerder medelijden met je omdat jij je zo laat leiden door desinformatie en de roeptoeters die onwaarheden verspreiden. Maar dat vindt diegene hoogstwaarschijnlijk ook van mij. Dat is dan maar zo. We zitten met z’n allen in een soort schaakmat-situatie. We kunnen geen kant meer uit. Zwart/wit, links/rechts, voor/tegen. Mensen geven elkaar niet meer de ruimte. Dialogen zijn niet meer mogelijk. Want aan welke kant je ook staat, je bent overtuigd van je eigen gelijk en staat niet meer open voor andere meningen. ook ik niet, laat dat duidelijk zijn.

Het is bijna onmogelijk om een neutrale houding aan te nemen in deze. Tenminste, ik ben nog niet een persoon tegengekomen die geen vaststaande mening heeft.

Jammer, meer dan jammer. We hebben ons met zijn allen tot dit niveau verlaagd. Heeft het zin om met een vinger te wijzen, naar wie of wat dan ook? Nee, dat denk ik niet. We zijn allemaal debet aan de situatie waarin we zijn beland.

Als het mij lukt het schrijven weer wat meer structureel op te pakken, zal ik mijn ideeën proberen toe te lichten. Ik denk dat ik er vrij nuchter in sta. Maar hé, ook dat is maar een mening!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *