Jeetje, waar zal ik eens beginnen. Ik heb al zo lang geen blog meer geschreven, dat ik qua hoeveelheid onderwerpen wel een boek zou kunnen schrijven! Tikje overdreven, maar toch….

Vuurwerkhufters, omgevallen zorg, toeslagenklootzakken, anti-vaxxers, een verdeelde maatschappij, gesloten horeca, gesloten bouwmarkten (!), angst. Of gewoon ‘corona’, omdat dat gelinkt is aan bijna al het hiervoor genoemde?

Of zal ik eerst eens gewoon netjes beginnen met iedereen het allerbeste te wensen voor het nieuwe jaar. Het kan nog, het is tenslotte pas 3 januari.

Nu ik de zogenaamde plichtplegingen achter de rug heb, kijk ik nog even verder terug. Namelijk naar het jaar 2020. Op sociale media las ik van een Rotterdammert dat een jaar waar 020 in verstopt zit, sowieso niks had kunnen worden. De humor ligt op straat, nog steeds! En dat is maar goed ook. 2020 kende vele rode draden voor mij. Maar eentje daarvan was wel de constatering van de versnelde verhuftering van onze maatschappij. De afbraak en ondergang van het ‘leven en laten leven’. Het einde van het elkaar in de waarde laten en het respecteren van ieders mening, ook al is het niet die van jou. Op Twitter slaan mensen elkaar digitaal de hersens in vanwege de hashtag #IkPrikHetNietMeer of één van de vele varianten daarop.

De afgelopen dagen wensten wij elkaar massaal het allerbeste. Maar zodra iemand op (a)sociale media een mening geeft over Corona, vaccineren of aanverwante onderwerpen, dan kruipen we massaal achter het toetsenbord om verwensingen en zelfs bedreigingen met elkaar te delen.

We zijn kennelijk niet meer in staat elkaars mening te respecteren. Oja, ik heb zelf ook een uitgesproken mening over bepaalde onderwerpen en uitlatingen, maar die hoef ik niet te delen met het www. Waarom zou ik mijn mening door de strot van een ander willen duwen. Normale gesprekken tussen voor- en tegenstanders met betrekking tot Corona zijn allang niet meer mogelijk. We luisteren niet meer naar de ander, maar zoeken gelijk het gevecht op. We zijn geworden wat we ooit waren: oermensen. Maar nu met Gucci-schoenen, Rolex-horloges, al dan niet gasgestookte dure huizen en een Tesla in de verwarmde garage. De oermensen hadden in geval van gevaar twee keuzes: fight or flight. Vechten of vluchten. De beweging van anti-coronamaatregelen kiest voor vechten, en is van mening dat de beweging van pro-coronamaatregelen vlucht. Als makke schapen. Over de dam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *