Ga er maar aan staan. Ooit koos je voor een dienstbaar beroep. Omdat je zo nodig ‘met mensen om wilde gaan’, of je schoolcarrière eindigde na de – toen nog – MAVO, of om andere motieven. Hoe dan ook. Daar sta je dan vuilnisman (m/v), schoonmaakdame/heer, verpleegkundige, vakkenvuller, vrachtwagenchauffeur, arts, politieagent, spuitgast, ambulancebroeder en alle anderen die ik hier niet heb genoemd. Inééns ben je een peiler waar onze maatschappij op steunt. Het fundament van de samenleving, de basis van alles, de heipalen van het leven zoals we het nu hopelijk eventjes kennen. Je bent de uitvoerder van een vitaal beroep. Een beroep waarbuiten onze samenleving niet kan. Dat was natuurlijk altijd al zo, maar het valt nu ineens wat meer op.

Thuiswerken is het nieuwe credo. Duizenden mensen kunnen niet thuiswerken en stellen zich dag-in-dag-uit weer opnieuw dienstbaar op om met man en macht te proberen de boel draaiende te houden in ons land. Duizenden mensen die het elke maand moeten doen met een schamel loontje. Juist op díe mensen wordt vanuit het Haagse pluche een bijzonder groot beroep gedaan. Hoor je ze klagen en mopperen? Nee. Ze doen wat er van hen gevraagd wordt. Ze doen hun werk. Drukker dan anders, maar met altijd dezelfde toewijding.

Wanneer deze beroepsbeoefenaren het weer eens zat zijn dat ze elke maand onder de streep met een kluitje in het riet gestuurd worden, is het land te klein. Stakingen, stiptheidsacties, demonstraties. Zaken waar men last van heeft. Maar het enige dat men wil bereiken is betere arbeidsomstandigheden en ja, ook een beter en vooral eerlijk loon!

En als het normale leven vroeg of laat weer opgepakt kan worden. Zijn we deze beroepsbeoefenaren dan nog steeds zo ‘dankbaar’ voor hun inzet tijdens deze crisis? Of hebben we dat dan alweer snel achter ons gelaten? Even voor de goede orde, ik vond het werkelijk fantastisch, die klapactie van dinsdagavond. Kippenvel als ik de filmpjes op sociale media zie voorbij komen. Dat voelt echt goed! Maar klap niet alleen voor de werkers in de zorg, maar voor iedereen die de boel draaiende probeert te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *