Na China, Italië, Spanje, de VS en andere landen is Nederland nu ook flink in de ban van het Coronavirus. Het grijpt als een malle om zich heen en maatregel op maatregel worden ons opgelegd. Bedoel ik dit laatste negatief? Nee hoor, helemaal niet. Het enige middel waarmee we COVID-19 kunnen uitroeien is het zoveel mogelijk vermijden van onze tweebenige soortgenoten. Het virus gaat over van mens op mens via de lucht. Dus elkaar vermijden of in elk geval veilige afstand van elkaar houden, heeft niets te maken met toegeven aan zinloze angstgevoelens. Angstgevoelens die ons zouden zijn aangepraat door de media. Nonsens! Die angstgevoelens, reeël of niet, praten mensen elkaar aan.

Ik kan hier een heel erg lang verhaal van maken, want ik kan er veel over kwijt. Bijvoorbeeld over mijn werk als verpleegkundige. Corona is best dichtbij gekomen nu, dichterbij dan ik zou willen. Maar ik zou het ook kunnen hebben over de zogenaamde ‘cruciale beroepen’. Ik wil het hier echter even hebben over het hamstergedrag dat mensen in supermarkten vertonen. Angst is een slechte raadgever en haalt blijkbaar het slechtste in de mensen naar boven.

Ik schaam mij echt dood, tijdens mijn bijna dagelijkse rondje supermarkt. Of ik nu in Aalsmeer boodschappen doe voor mijn moeder, of in Alphen voor onszelf. Overal dezelfde beelden: lege schappen. Pasta’s, groenten in blik of pot, eieren, vlees, paracetamol. Nu voel ik plaatsvervangende schaamte, maar degenen die zich daadwerkelijk moeten schamen zijn de hamsteraars, de plunderaars!

Ik-ik-ik

Wat dacht je toen je tachtig rollen toiletpapier in je karretje probeerde te stouwen? Ik-ik-ik? Geen seconde dacht je – al was het maar heel eventjes – aan je medemens? Jouw medemens die na een dag hard werken nog wat boodschapjes voor de avond wilde halen? Juist. De verpleegkundige die jouw moeder verzorgde, de juf die op jouw kindjes paste, de politievrouw die om jouw veiligheid waakte, de brandweerman die jouw huis zou komen blussen, de vrachtwagenchauffeur die jouw supermarkt probeerde te bevoorraden? Nee hè? Geen seconde dacht je na over jouw medemens, die na zijn/haar werk ook wil eten. Niet één tel stond je stil bij het feit dat de distributiecentra vol liggen met de door jou gehamsterde producten. Geen moment dacht je na over het feit dat door jouw gedrag de supermarkten niet meer normaal te bevoorraden zijn. Want je bent niet de enige die dit idiote en egoïstische gedrag vertoonde en vertoont.

Ga je schamen en doe vooral normaal! Doe boodschappen zoals je dat altijd gewend was. Stop met hamsteren en gun een ander ook zijn of haar boodschappen. Dan kunnen vele anderen niet alleen weer boodschappen doen, maar vooral ook herstellen van het schaamvirus!

2 Antwoorden op “#157 – Schaamvirus”

  1. Goed geschreven!
    Maar ik wil nog erbij schrijven dat niet iedereen kan hamsteren, niet iedereen heeft genoeg geld om te hamsteren. Na een hele dag hard werken wil je kleine boodschappen doen voor het avondeten en sta je daar met de lege schappen en wat nu met de paar euro’s ..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *