Ja, ik geef het toe, ik ben een taaldinges. Zo een heel naar iemand, die altijd de behoefte voelt om anderen te corrigeren wanneer het gaat om het gebruik van onze Nederlandse taal. Zonder op de inhoud van de boodschap in te gaan, en vooral om degene die de misdaad beging eens goed voor gek te zetten. Aanleiding voor deze blogpost is dit artikeltje dat ik vond op de website van degladiool.nl. Of ‘vond’,  ik kwam het tegen op Facebook, via het account van ‘Taalvoutjes’.

Hoewel het ongetwijfeld sarcastisch of cynisch is bedoeld (als Asperger heb ik moeite met het herkennen daarvan), zitten er wat uitspraken in het artikel waar ik toch wat over te zeggen heb.

 

Superdom

Ik quote: “En toch voelen betweterige taalnazi’s altijd de behoefte om mensen die niet 100% x-treem correct Nederlands praten zich superdom te laten voelen.” Nou, nee. Niet echt. ik ben er absoluut niet op uit om mensen zich superdom te laten voelen, of mijzelf op dat gebied als superieur neer te zetten. Ben ik namelijk ook niet. Doorgaans verbeter ik, voor zover ik dat nog doe, om mensen te helpen. Het is allemaal niet zo lastig als het lijkt. Tenzij je dyslexie hebt, uiteraard, maar dat is een geheel ander verhaal. Om die reden bied ik ook mijn diensten aan voor webteksten en uitingen op sociale media. Zelf word ik daar niet heel erg veel beter van, financieel gezien, maar de klant en zijn of haar professionele uitstraling wel!

 

Taaldinges
Logo #SCHERPZINNIGER

Beschermheilige

“De taalnazi is negen van de tien keer helemaal geen beschermheilige van de Nederlandse taal maar iemand die gewoon graag online discussies, real life gesprekken en internetcomments saboteert met kleinzerige opmerkingen die inhoudelijk niks toevoegen. Het zijn bijna altijd betweters en mensen met een verstokt beeld van hoe fluïde een taal kan zijn.” Jawel! Ik werp mij juist wel op als beschermheilige van de Nederlandse taal. In de vorige alinea schreef ik al dat ik er helemaal niet op uit ben om mensen voor gek te zetten, integendeel. Vervolgens kan ik melden dat ik er absoluut op tegen ben om onze – toch ingewikkelde – taal te versimpelen.  Nederlands is nu eenmaal Nederlands, daar doet geen straattaal of sms-taal iets aan af.

 

Invloed

Ik denk dat ook de komst van vele nieuwe medelanders invloed hebben op de manier hoe ‘wij’ met onze taal omgaan.  Zo’n twintig jaar geleden zat ik eens in de bus van Amsterdam CS naar het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord. Een groep jonge Surinaamse jongens en meiden bezette de achterste banken van die bus. Eentje viel mij op, een meisje, in onvervalst Surinaams accent overschreeuwde zij elk gesprek in de bus. Bij het uitstappen keek ik naar haar: een ‘roomblank en uit de klei getrokken deerne’.

 

Ik ga hier nu niet even een analyse loslaten op het verloederen van het Nederlands, noch zal ik een mening ventileren over de oorzaken daarvan. Feit is: het verloedert, en ik zou graag een bijdrage leveren aan het tegengaan daarvan. Dan maar een taaldinges!  (Mam, zo beter?)

Moeite met teksten? Ik help, zonder je voor gek te zetten of uit te lachen. Kijk hier maar eens. Voor een schijntje heb jij jouw teksten op orde! Doei!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *