“Ik wil er ook eeeheeen”. “Ja oké, wat dan?” “Een kunstkaahaaaast….” “Een wat?” “Een kunstkast.” Nou dat dus, ik zou het echt supergaaf om een kunstkast te maken. Maar wat is een kunstkast nu eigenlijk? Volgens Wikipedia is een kunstkast het volgende:

Een kunstkast is een kast of bureau met laden waarin verzamelaars van kunstvoorwerpen of rariteiten uit met name de zeventiende en achttiende eeuw hun kostbaarheden konden opbergen. Niet zelden waren deze kasten voorzien van geheime opbergladen en fraai versierde fronten, waarin de verzamelaars zaken opsloegen als munten, fossielen, edelstenen of artefacten. De kasten werden gewoonlijk uitgevoerd in degelijke houtsoorten als eikenhout of het kostbare ebbenhout of belijmd met bijvoorbeeld olijfhout of notenhout. Ook ivoor en kantwerk werden toegepast.

De opbergkastjes en -laden werden veelal voorzien van miniatuurschilderingen met Bijbelse, historische of mythologische motieven of met op klein formaat uitgevoerde kopieën van bekende meesters als bijvoorbeeld Rubens. Antwerpen was in de zeventiende eeuw een toonaangevend centrum voor de vervaardiging van kunstkasten. Diverse kunstenaars specialiseerden zich in het beschilderen van de kasten, zoals Michiel II Coignet en Frans Francken (II).

Volgens de wat meer moderne opvatting is een kunstkast een lelijk grijs elektriciteitskastje in de woonwijk. Maar ook buiten de woonwijk. Elke lelijke grijze elektriciteitskast leent zich ervoor. Die wordt dan door een kunstenaar onderhanden genomen, en vervolgens noemen we het een kunstkast.

 

Kunstkast
Bob aan het werk

Aalsmeer

In mijn geboortedorp en hopelijk ooit woonplaats Aalsmeer, staan al diverse kunstkasten. Beschilderd en bewerkt door uiteenlopende kunstenaars met dito stijlen. Aalsmeer is er zowaar een stukje fleuriger op geworden. Van het Dorp tot aan het Pelgrimspad. In oktober 2015 werden in Aalsmeer op het Praamplein de eerste kunstkasten gerealiseerd. En ik was daarbij, met mijn camera. Uiteraard.

 

Zelf doen

Sinds die eerste kunstkasten is bij mij de wens ontstaan om er zelf ook eentje onderhanden te nemen. Die wens is dus ontstaan nog vóór ik begon met schilderen op doek. Wonderlijk maar waar. Dat heb ik toentertijd ook aangegeven bij de organisatie ‘Kunstkast Aalsmeer’. Ik zou ergens op een lijst zijn beland, maar heb er helaas niets meer van mogen vernemen.

Kunstkast
DionV aan het werk

Vanavond werd de wens weer aangewakkerd. Ik ontving een uitnodiging voor een evenement, via Facebook. De opening van een expositie over de Aalsmeerse kunstkast. Met fotomateriaal van mijn baas bij AalsmeerVandaag, Arjen Vos. Uiteraard wil ik er graag naartoe. Sterker nog, ik zou er wel foto’s van willen maken en er een artikel over willen schrijven. Voor AalsmeerVandaag. Best geinig idee! Maar ik weet helaas weer eens niet of ik moet werken of niet. Morgen gauw naar kijken en misschien eens het rooster van juni in mijn agenda overnemen! Doei!

Uitgelichte afbeelding: een opname van het werkgebied van DionV. Omgezet in zwartwit en één rood detail in kleur terug laten komen. Op de eerste foto Bob van den Heuvel aan de slag met zijn kast aan het Praamplein in Aalsmeer. Op de tweede foto in de tekst zien we DionV  op zijn karakteristieke manier aan het werk.

3 Antwoorden op “Kunstkast – blogpost 66”

  1. Nou nou, baas..? Nee hoor, gewoon collega wat mij betreft!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *