Nee, dit wordt geen stukje over bittere armoede en ander financieel leed. Dit wordt een stukje over de vreemde praktijken in winkels: het afronden. In de beginperiode van de euro werd al vrij snel duidelijk dat het niet werkte met die muntjes van 1 en 2 eurocent. Veel gedoe en overvolle portemonnees. Dus die twee kleinste muntjes van ons nieuwe betaalmiddel werden al snel de das omgedaan. Vanaf dat moment werd door winkels afgerond op eenheden van 5 eurocent. Logisch verhaal tot dusver. Toch?

 

Drogist

Een paar dagen geleden begaf ik mij naar de plaatselijke grootgrutter in drogerijen (niet te verwarren met een droogplaats). Bij de kassa moest ik afrekenen. Logisch, anders ben je een dief. Maar goed, ik moest € 3,00 afrekenen. Op het prijsstickertje van mijn nieuwe aankoop stond een bedrag van € 2,99 vermeld. Wanneer ik met harde munten had betaald, had ik deze afronding heel normaal gevonden. We lopen immers niet meer rond met zakken vol muntjes van 1 en 2 cent. Ik rekende echter af met PIN! Daar wordt het vreemd in mijn ogen. Normaal dacht ik hier nooit over na, maar eenmaal thuis gekomen deed ik dat dus wel. De drogist steekt gewoon even 1 cent in z’n zak.

 

Afronden
Zo gaat dat dus…

Principekwestie

Ga ik nu lopen zeuren over één eurocent? Nee, natuurlijk niet. Niet over die ene cent. Maar sta er eens eventjes bij stil… Hoe vaak wordt er op, pak ‘m beet, jaarbasis niet een eurocent op die manier van je afgetroggeld bij het afronden? Dat zal honderden keren zijn. En niet alleen van mij, maar van iedereen die aankopen doet in een fysieke winkel. Uiteraard gebeurt het ook met andere bedragen. Wanneer je twee producten ter waarde van € 1,99 koopt, zul je € 4,00 moeten aftikken. Terwijl je aankoopbedrag € 3,98 bedraagt! Uiteraard vindt het ook andersom plaats. Dat net zo goed. Koop je namelijk vier producten van € 1,99, dan hoef je maar € 7,95 af te rekenen, terwijl de aankoop eigenlijk ter waarde van € 7,96 is. Een hele cent winst! Gelukkig gaan niet alle winkels op deze manier om met betalingstransacties. Bij de Jumbo reken je gewoon het echte bedrag af, mits je maar betaalt met PIN. Althans, de Jumbo hier in Alphen. Of dat opgaat voor alle Jumbo-filialen weet ik niet, en ik ga er ook geen onderzoekje aan wijden.

 

Gisteravond vierden we met de collega’s van Radio Aalsmeer een feestje. Op de Historische Tuin in Aalsmeer, aan de Buurt. Die Historische Tuin is voor mij altijd wel een inspiratiebron wanneer het gaat om foto’s maken en bewerken. Dat ding bovenaan is er daar eentje van.

2 Antwoorden op “Op de centjes letten en afronden, blogpost 22”

  1. Prachtige foto! Goed verhaal, ik ga daar eens opletten en winkels die bij pin betalen afronden mijden, ik vind dat raar en zeer onterecht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *