Tja, omdat de stoelendans voorlopig nog niet klaar is, en er nóg een hele waslijst aan grote en kleinere klusjes op mij ligt te wachten, heb ik de titel van de klusreeks maar gewijzigd. Van ‘Stoelendans’ naar ‘Help, de zuster is (ook) klusser’. Uiteraard met een knipoog naar het RTL4-programma ‘Help mijn man is klusser’. Altijd goed voor anderhalf uur leedvermaak of oprecht medelijden en in elk geval komen er altijd wel wat klustips en inspiratie voorbij. Ik hang dus elke maandagavond met permissie voor de buis.

Terug naar onze eigen stoelendans en klusproject. Ik heb altijd geleerd: klussen en schoonmaken (hoewel dat laatste niet bepaald mijn afdeling is) doe je van boven naar beneden. In de zorg hebben we nog een variant, maar die laat ik hier even buiten beschouwing. Goed, van boven naar beneden. Het gegeven dat de zolder zo’n beetje als laatste aan de beurt is qua verbouwen en herinrichten, gaat al in tegen het reeds jong geleerde.

Grootste belemmering

Maar ook op de zolder zelf ga ik regelrecht in tegen de ongeschreven ‘regels’ in bouw/klussen en schoonmaken. Na weken lang te hebben opgeruimd, gesloopt, opgebouwd en gelummeld, heb ik dinsdag ein-de-lijk de nokbalk van het dak een soort van blootgelegd. Iets waar ik natuurlijk mee had moeten beginnen, maar wat maar niet wilde lukken. Want het betekende hoger moeten werken dan ik met ons keukentrappetje kon bereiken. Onder andere, maar die hoogte was wel de grootste belemmering. En dinsdag dus eindelijk de platen die de nokbalk aan het oog onttrokken verwijderd, evenals die wanstaltige lamp c.q. ventilator. En dat alles heb ik te danken aan een van werk geleend trappetje en een bouwstempel om de boel te stutten. Zodat ik niet een vierkante meter plafondplaat op mijn harses hoefde te verwelkomen, tijdens het uitdraaien van de laatste schroef.

Wanstaltige lamp

Terwijl op andere (lager gelegen) delen van het schuine dak het isolatiemateriaal, metal studs en zelfs een paar gipsplaten al zijn geplaatst, was de punt van het dak vandaag pas aan de beurt. Maar toen het plafonnetje eruit was, heb ik ook gelijk doorgepakt. Zo heb ik gelijk maar isolatiemateriaal aangebracht. Deels – helaas – want ik zal een rol moeten bijhalen. Dus ik lag woensdagochtend vroeg op de drempel van de bouwmarkt, en na mijn lessen (woensdag = HBO-V schooldag) klauterde ik weer op de hoogste sport van de geleende trap om het de rest van de binnenzijde van het dak te voorzien van een lekker warm dekentje. Dat gezegd hebbende, met elke aangebrachte vierkante meter isolatiemateriaal ging de temperatuur op zolder iets maar zeker voelbaar omhoog. Het is de investering nu al waard en ik kan het iedereen aanraden.

Als dat spul eenmaal geplaatst is, sta ik nog voor een aantal uitdagingen. Want: hoe plaats ik tegen de nokbalk metal studs ten behoeve van de gipsplaten in dezelfde hoek als op de gordingen? Wie het weet, mag het zeggen. Ik heb er wel een ideetje over. Balkjes plaatsen aan de zijkant van de nokbalk, gezaagd in dezelfde hoek als de gordingen. Maar als het makkelijker kan, be my guest! Ik zie je reactie graag tegemoet.

Flinke lijst

En als die klus is geklaard, heb ik nog een flinke lijst:

 • Gaatjes en kieren in/tussen de gipsplaten opvullen
 • Nokbalk gaatjes dichten, schuren, gronden, schuren en aflakken
 • Gipsplaten behandelen met voorstrijk
 • Gipsplaten voorzien van glasweefselbehang
 • De behangen gipsplaten schilderen in een woestlelijke kleur
 • Achterwand behandelen met voorstrijk
 • Achterwand behangen met het lelijkste behang dat je ooit hebt gezien
 • Voorwandje voorzien van glasweefselbehang en schilderen in de eerder genoemde woestlelijke kleur
 • Deur, er moet nog iets met die deur gebeuren
 • Ondervloer leggen
 • Laminaat leggen
 • Lampen (echte Tiffany’s) ophangen
 • Radiatorombouw maken
 • Nieuwe houten bedombouw maken
 • Hier en daar de elektra vervangen
 • Bed naar boven sjouwen
 • SLAAAAAAAPEN!

En dan verder met de voorzolder, want die ziet er ook echt niet uit! En voor de nieuwe slaapkamer op zolder ben ik vast nog een paar klusjes vergeten te noemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *