Voor vandaag stond een andere tekst in de planning, dan ik momenteel aan het schrijven ben. Vandaag had ik namelijk een afsluitend gesprek met de ActiVite-teammanager die mijn contract niet verlengde, samen met háár manager. In mijn hoofd stond het verhaal klaar hoe het vanaf 3 april allemaal gelopen was. Stond… De reden van ontslag werd vandaag vooral ‘gegooid’ op mijn manier van communicatie. Kan. Inderdaad. Tot de vraag werd gesteld of het soms iets te maken heeft met mijn ziekte…. Ik heb een ziekte. Blijkbaar…

Echt letterlijk werd mij gevraagd of het door mijn ziekte zou kunnen komen. Of aandoening, in een poging het eerdere woord ziekte af te zwakken. Kunt u zich voorstellen dat ter plekke mijn broek bijna van mijn kont zakte? Inderdaad, ik heb Asperger. Ik ben niet ziek, ik heb te maken met een beperking. Een sociale beperking, zoals ik het zelf liever noem. Maar om mijzelf nu maar gelijk ‘ziek’ te noemen, gaat mij veel te ver. Maar daar lag het dan, de term ‘ziekte’, zomaar op de gesprekstafel. Mijn eerste reactie? Ik lachte haar uit. Om vervolgens te zeggen: “zullen we het nu nog even over jouw communicatieve vaardigheden gaan hebben, nu we het toch over communicatie hebben’….

Ik heb een ziekte
Asperger in de radio studio, als dat maar goed gaat…

Ik heb een ziekte

Nou, weet je wat. Dan heb ik maar een ziekte. Toegegeven, het hebben van Asperger is echt geen lolletje. Sociaal beperkt, zoals ik al schreef. Inmiddels, gelukkig, niet meer sociaal arm. Maar dus wel beperkt. Ik zal altijd mijn stinkende best moeten blijven doen om ergens bij te horen. Om gehoord en gezien te worden. Hoewel dingen vaak ook mijn beleving zijn. Wanneer ik mensen hoor praten tegen mij, over mij, doe ik er best wel toe. Maar terug naar Asperger. Dat brengt of geeft mij ook enorm veel positieve dingen. Talenten die een ander niet heeft. En dat zijn er veel. Ze worden niet altijd gezien, maar ze zijn er wel. Zal ik ze nog eens opnoemen?

 • Enorm creatief
 • Belachelijk loyaal (ja, ook naar werkgevers toe die contracten niet verlengen)
 • Veel (ongeschoolde) kennis van ICT, zowel software- als hardwarematig
 • Twee rechterhanden
 • Groot analytisch vermogen
 • Eerlijk en recht door zee (heeft mij genekt bij ActiVite)
 • Belachelijk hoog IQ (ook een nadeel)
 • Uitstekende kok
 • En zo lust ik er nog wel een paar…

 

En dóór

Hoewel de enorm domme vraag/opmerking mij heel erg veel heeft gedaan vandaag, ik was compleet uit het lood geslagen door zoveel dommigheid, moet en ga ik weer gewoon door. Voor wie oprecht is geïnteresseerd in Asperger, ASS tegenwoordig, heb ik hier een linkje met leesvoer.

Dan ga ik nu aan de slag met het uitwerken van ‘mijn’ kunstkasten die ik aanstaande zaterdag mag beschilderen. Doei!

Over de foto’s: de uitgelichte afbeelding (joekel bovenaan) is gemaakt door Laurens Niezen. Collega van Radio Aalsmeer en AalsmeerVandaag. Omdat ik altijd aan de andere kant van de camera sta, sta ik bijna nooit op foto’s. Dubbel blij met deze dus! Een Asperger met camera, als dat maar goed gaat…. De foto in de tekst: Asperger in de radiostudio. Drie uur lang plaatjes zitten draaien. Oei. Doet alles het nog?

 

5 Antwoorden op “Ik heb een ziekte – blogpost 105”

 1. Lieve Marielle. Mijn haren gaan hiervan steigeren!! Hoe is het toch mogelijk dat mensen zonder zich enigzins in te lezen meteen een stempel drukken!! En dan praten we nog maar niet eens over de moeite om zich in te leven in een waardevol medemens, ik denk dat deze persoon een sociale beperking heeft!! Sorry maar hier zakt inderdaad je broek van af!! Nou menig persoon kan een voorbeeld aan jou nemen, ik vind je een topper, je kan intens trots op jezelf zijn!!

 2. Ach, mensen die zo denken zijn het gebruiken van jouw tijd niet waard! ‘En door’ dus 😜😘

 3. Dit is echt te bizar voor woorden . Gelukkig dat je het zelf weet te relativeren . Wil niet zeggen dat het geen pijn doet. Maar geweldig dat je een mooi lijstje hebt kunnen maken wat jij allemaal presteert 👍🏻

 4. Hai lieverd op dit moment ben je aan het fotograferen bij Otto de startplaats
  van de Kunstroute jawel met een grote K. Je schreef een verslag over je gesprek met
  een Manager en teammanager, betreffende het niet verlengen van
  je contract. Gesproken is er over communicatie op de werkvloer. Het
  bleek aan je ( ziekte) te liggen. Die uitspraak nam je niet in dank af.
  De aandoening heet Asperger.. De teammanager mag zich zelf in de spiegel
  bekijken betreft communicatie. Je hebt deze toch leerzame ,betreft de werkvloer,
  achter je liggen en gaat met opgeheven hoofd 1 okt. zorgen voor de bewoners van Groenelaan
  waar je 30 jr geleden je zorgcarriere startte. Zo kom je steeds dichter naar het Aalsmeerse.
  Je zit nu in een stijgende lijn betreft je vaardigheden en dat zijn er vele.
  Natuurlijk houden wij met elkaar de herinnering vast aan periode Hussonshoek.
  Dit weekend heel veel succes bij Otto betreft Kunstroute.
  Liefs Mam

 5. Je kan er wat aan laten doen mischien medicatie of een therapie kan helpen.

  En iemand met asperger is niet druk dan heb je adhd (kan zijn).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *