In een tijd waar de discussie omtrent ‘genderneutraliteit’ de komkommertijd-leegte dankbaar op weet te vullen, stel ik mijzelf de serieuze vraag: Is Pride nog wel van deze tijd? Met Pride bedoel ik uiteraard de clowneske vertoning van de ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ-community, die elk jaar in onze hoofdstad plaatsvindt. Daarmee is de toon gelijk gezet, want inderdaad, ik ben geen voorstander van dat hele Pride-gebeuren. Gelukkig is het weer achter de rug.

 

Flauwekul

Om mee te beginnen val ik ook in de ‘categorie’ ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ. De L, als ik het goed heb. Niet-praktiserend, overigens. Ben ik ook niet meer van plan, heeft tot nu toe alleen maar ellende gebracht. Dus daar doe ik niet meer aan. Maar goed, mijn stempeltje ‘L’ geeft mij wat mij betreft enig recht van spreken. Een evenement als Pride of Roze Zaterdag, maar ook de Roze Maandag op de Tilburgse Kermis vind ik je reinste flauwekul! Je wil als ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ-er toch geaccepteerd worden? Waarom in vredesnaam ga je dan uitgedost als een derderangs pornoster op een boot je achterlijke dansje doen? Om te laten zien dat je een lekker lijf hebt en gezien mag worden? Of gewoon lekker bier zuipen en een feestje vieren? Mag hoor, maar doe dat dan lekker in je ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ-kroegje. Dus je hebt daar enerzijds de wens geaccepteerd te worden als gelijkwaardig medemens, en tegelijkertijd dos je je uit en gedraag je je buitensporig, waarmee je je dus eigenlijk weer onderscheidt van de rest? Hm! Die vlieger gaat heus niet voor iedereen op, maar dat zijn wel de beelden die het nieuws halen. Flauwekul, en ik doe er niet aan mee.

 

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZCommercie

Die hele Canal Parade is trouwens toch al door de commercie naar de verdoemenis geholpen. Elke zichzelf zogenaamd respecterende geldvretende instantie vult een boot met een zooitje huppelende ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ-ers. Of: wannabees…. Nog erger. Banken, hulpverleningsinstanties, etcetera. Ze willen allemaal een plekje in die achterlijke stroom boten. Het draait dus allemaal weer om centen. Kijk ons eens tolerant zijn. In de praktijk gaat het er helaas anders aan toe. Welke praktijk? Nou gewoon, de manier waarop we met mensen omgaan. Ongeacht ABC-enz. Het zou geen verschil mogen maken, namelijk. Instanties hoeven zich niet aan een verzameling letters te verbinden. Nee, zij moeten hun best doen om mensen aan zich te binden.

 

Zorgelijk

Een week in het jaar staat Amsterdam dus op z’n kop om te laten zien aan de rest van de wereld hoe tolerant wij wel niet zijn in Nederland. Schijn bedriegt. Gedurende die ene week in het jaar staan ‘we’ in het zonnetje. De rest van het jaar worden we in elkaar geslagen, bespuugd, gekopschopt en uitgescholden. Daders komen weg met een taakstraf. We leven dan ook in een heel mooi en tolerant land. Het is mij gelukkig nog niet overkomen. Wel staat er in mijn bergingdeur ‘Kutjes waren hier’ gekrast. Niet heel erg beangstigend en bedreigend ofzo, maar het staat er wel.

Nee, geef mij maar de Aalsmeerse Pramenrace, de bron van inspiratie voor de Canal Parade. Een botenoptocht waarbij het er niet toe doet of je ABC enz bent. Daar staan alle letters schouder aan schouder, op een praam of bok, of langs de kant, en maken er één groot Aalsmeers feest van! Doei!

Op de afbeeldingen: me, myself and I. The Big L.

4 Antwoorden op “ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ – blogpost 98”

  1. Goed geschreven, van mij mag het bij de M van mes blijven, lijkt me duidelijk genoeg!

  2. Hm foutje, het is nog vroeg en die letters zijn zo klein! Bedoel natuurlijk Mens!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *