Nee, dit stuk gaat niet over mijzelf aanprijzen als iemand die voor jou het schrijfwerk kan overnemen. Dit stuk gaat over het schrijfwerk voor de nieuwssite AalsmeerVandaag. Erg leuk om te doen, maar zeker een vak apart te noemen. Anders dan andere lokale nieuwssites en lokale papieren kranten, heeft deze site de lat heel erg hoog liggen. Hoog op het gebied van objectiviteit en journalistiek. Maar ook op het gebied van schrijfstijl, het ‘pakken’ van het publiek en fotografie.

 

SchrijfwerkAnders

Het schrijfwerk voor een nieuwssite laat zich absoluut niet vergelijken met het schrijfwerk voor bijvoorbeeld Facebook of mijn eigen blog. Het komt niet eens in de buurt! Hoewel ik erg hou van schrijven, en er mij ook best capabel voor vind, is het bedrijven van journalistiek toch een vak apart. Geeft niets. Iedere dag dat ik voor de site schrijf, met ieder artikel dat uit mijn toetsenbord vloeit, ben ik lerende. Vanmiddag waren Arjen Vos (hoofdredacteur AalsmeerVandaag) en ik op ‘trainingskamp’. Arjen achter de Mac, ik achter mijn uiteindelijk onwillige laptop. En maar schrijven. En feedback ontvangen. Herschrijven. Opnieuw feedback. Vervelend? Nee, helemaal niet. Ik wil leren. Ik zuig alle informatie op als een spons.

Voordeeltje van Asperger (in mijn geval dan hè): wanneer ik een artikel klaar zet voor AalsmeerVandaag weet ik tot bijna op de komma nauwkeurig hoe ik het stuk geschreven heb. Zodra het artikel door Arjen is gepubliceerd, weet ik precies welke wijzigingen hij heeft aangebracht. Niets mis mee, want in mijn hoofd kan ik de vergelijking maken. Wát is gewijzigd,  wát is verbeterd? Daar leer ik van. Word ik beter van. Moet, en wil ik graag.

 

Schrijfwerk

Op deze manier leer ik mijzelf nog meer bekwamen op het gebied van schrijfwerk. Want zoals ik al aangaf, is het bedrijven van journalistiek een heel andere tak van de schrijfsport dan bloggen en het bijhouden van sociale media. Hier ligt de lat toch even een stukje hoger. Het indelen van een stuk tekst zal ik veel bewuster moeten toepassen, evenals variatie in woordkeuze, en een chronologische opbouw. Maar dan zonder de ‘en toen’, ‘en toen’, ‘en toen’.  Doei!

Beide foto’s zijn in het verleden gepubliceerd op AalsmeerVandaag. Door mij gemaakt. En beiden hadden nieuwswaarde. Het blijft een gevoel van trots geven wanneer een artikel en/of foto van mij op de site wordt gepubliceerd. Yeah! Morgen maar eens flink mijn best doen tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Kunstkast Aalsmeer’. Met foto’s van Arjen en interviews door Janna van Zon. Eens kijken of ik daar iets leuks van kan maken voor AalsmeerVandaag! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *