Het is vandaag 11 oktober, en elke LHBTABCDZ+ weet het dan wel: het is coming out day. Dus haal alles wat ook maar een béétje lijkt op een regenboog uit de kast (haha) en doe er wat gezelligs mee.

En dit lid van de letterbak doet er nou net helemaal niks mee. Niet dat ik de problemen rondom dit thema ontken, in tegendeel. Acceptatie van ‘ons soort’ neemt bijna met de dag af, en maakt het voor veel mensen des te moeilijker om uit de spreekwoordelijke kast te komen. Evengoed doe ik niet mee aan dit soort dingen, net zoals Pride, ook daar zul je mij niet tegenkomen. Eén grote door het bedrijfsleven gekaapte poppenkast.

Jarenlang was ik ervan overtuigd dat niet-westerse migranten de oorzaak waren van de toename van homogeweld, en het afnemen van acceptatie. Laat ik er maar eerlijk voor uitkomen, toch? Maar de laatste jaren zie ik dat vooral onder zogenaamde witte boos-mensen het idee groeit dat wij niet op deze planeet thuishoren. Vooral transgenders liggen zwaar onder vuur. Zelfs bij een groep LHB-ers of HoLeBi’s.

Gedoe

Een veelgehoorde kreet is dat mensen niet willen dat het hele ‘gedoe’ hun door de strot wordt geduwd. Zo worden we genoemd, ‘gedoe’. Maar komt het wel eens in je witte boosmensen-hoofd op dat niet wij degenen zijn die het je door jouw strot duwen. Dat heb je te danken aan overheden en bedrijfsleven. Regenboog-bankjes, regenboog-zebrapaden, provocerende posters/foto’s in de publieke ruimte. Het draagt mijns inziens niet bij aan het vergroten van de acceptatie van alles dat niet hetero is.

“Op 3 december is het hetero-dag. Hoorde ik van mijn dochter. Ik neem aan dat dat correct is en het lijkt me goed dat we die dag dit jaar eens groots vieren. Laten we beginnen met het kiezen van een hetero kleur. Suggesties?” (Bron: Twitter)

Woke

Wat is er mis met “Leven en laten leven”? Weinig toch? De haat, veroorzaakt door angst, zit diep bij sommigen mensen. Een vuurtje dat aangewakkerd wordt door bepaalde politici en andere ‘kopstukken’. En dat brengt mij op de term ‘woke’. Oók al gekaapt. Want wat betekent woke nu eigenlijk? Feitelijk niet veel meer dan dit: “De letterlijke betekenis van woke is de verleden tijd van ‘to wake up’. Hiermee wordt aangegeven dat de persoon ‘wakker is’, alert op maatschappelijke misstanden, ongelijkheid, racisme, discriminatie en polarisatie”. En wat is daar nu weer mis mee? Kort maar krachtig gezegd, volgens de boosmensen is hier alles mis mee. Voor hen staat woke voor genderneutrale toiletten en dito kinderkleding en speelgoed, milieu-activisme, kerels-zijn-geen-kerels-meer, mogelijk seksueel misbruik van het andere geslacht door transgender-personen, pedoseksualiteit, omvolking, seksuele voorlichting aan zes-jarigen, hen/hun, enzovoort. Er zitten belachelijke vooroordelen tussen, zoals pedoseksualiteit en omvolking. Ik keur pedoseksualiteit overigens niet goed. Ik wil hier alleen maar aangeven dat het één niet per definitie verband houdt met het ander.

Maar goed, de ‘wakkeren’, zoals zij zichzelf noemen (corona-gerelateerd uiteraard), hebben dus niets op met de mensen die zij schapen noemen, de mensen die zogezegd ‘woke’ zijn. Grappig taaldingetje wel. Feitelijk zijn beide groepen dus klaarwakker, alleen beiden op een geheel ander gebied.

Niet noodzakelijk

En nu sta ik zelf ook heus niet overal achter, hè. Genderneutraliteit, bijvoorbeeld. Sorry, ik heb er niets mee. Hen/hun, ik vind het helemaal niets. Maar dan hè. Je kunt ergens iets van vinden, maar het is dan niet gelijk noodzakelijk om iemand voor wie dat wél belangrijk is, tot de enkels toe af te branden. Want eerlijk: a) wat schiet ik er mee op? en b) heb ik er daadwerkelijk last van? Ik schiet er niets mee op en last heb ik er ook niet van. En dat geldt feitelijk voor elke letter uit de letterbak.

“Leven en laten leven”, lieve mensen. Dáár begint het allemaal mee, en niet alleen maar jegens zogenaamd gelijkgestemden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *