Wie met regelmaat mijn blogjes leest, weet dat ik vorige week een workshop action painting met mijn camera heb vastgelegd. Naast een volle geheugenkaart, nam ik ook een hoofd vol inspiratie mee terug naar huis. Het barstte gewoonweg uit elkaar! Tijdens het maken van de foto’s ontstonden de eerste ideeën al. Die ideeën staan nu op het punt om ook vastgelegd te worden. Maar dan met verf op doek. Kortom, ik ga schilderen.

 

Action painting

Aan het begin van de workshop werd een inleidend praatje gehouden. Daarbij werden namen genoemd van kunstenaars die zich ook bezig hielden of houden met action painting. Eén daarvan was Herman Brood. Nu zal een nieuwe ‘Brood’ er niet in zitten (hoewel je dat natuurlijk maar nooit weet), maar ik ga er in elk geval mijn eigen muren in huis mee sieren.

Afgelopen zondag deed ik een kleine investering om een start te kunnen maken met het betere kliederwerk. Drie doeken en wat verf en andere benodigdheden. Nu niet mopperen dat ik geld aan iets leuks heb uitgegeven, terwijl ik altijd loop te zaniken over mijn tekorten, hè? Een mens moet ook leven, iets leuks omhanden hebben. Meer dan vijfentwintig euro was ik niet kwijt, dus dan weet je wel waar ik mijn inkopen heb gedaan.

 

SchilderenOpgegroeid met kunst

Als kind ben ik opgegroeid met kunst. Mee naar het Scapino ballet, mee naar Galerie Mokum, mee naar Galerie Lieve Hemel (stoot je hoofd niet), mee naar het Stedelijk Museum. Ik was eigenlijk gewoon de vaste chaperonne van mijn moeder. Dat wil zeggen, wanneer Johannes T. Venekamp ergens in den buitenlande vertoefde vanwege zijn baan als purser bij de KLM, op intercontinentale vluchten.

Maar goed, ik ben dus met kunst opgegroeid. Ook op de Grafische School Haarlem waar ik wat voetstappen heb achtergelaten, werd ik onderwezen in Kunstgeschiedenis. Met een grote K. Mijn favoriete stijl? De Stijl! Maar ook de architectonische stroming Amsterdamse School kan ik meer dan waarderen. Kunstenaars die ik een warm hart toedraag? Roy Lichtenstein, Gerrit Rietveld, M.C. Escher, Piet Mondriaan, Andy Warhol en ook Keith Haring mag niet ontbreken. Maar ook Herman Brood, Hans Boxem en stiekem misschien ook Ans Markus nog wel.

Wanneer ik als kind zei, over een kunstwerk ‘dat kan een kind ook’, zei mijn moeder steevast: “doe het dan”. De tijd is rijp, ik ga het doen.

Wordt vervolgd, want ik ga lekker schilderen. Doei!!

2 Antwoorden op “Schilderen – blogpost 56”

  1. Geweldig mooi verslag betreft je kunstzinnige uitingen op doek. Ik laat me verrassen. Wat een geheugen heb je ook!

  2. Gaaf zeg! Ben heel benieuwd! En heel leuk geschreven ook weer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *