Vandaag was een belangrijke dag voor Nederland, en niet in de laatste plaats vanwege de achtste finale tegen Roemenië, beslecht met 0-3 in het voordeel van Oranje! Maar er waren vandaag niet alleen maar winnaars, er waren ook verliezers. Hele slechte verliezers zelfs.

Vandaag stond de nieuwe regering met WA op het bordes. Ministers en een nieuwe MP, samengesteld uit en door de partijen PVV, VVD, NSC en BBB. Rechtse partijen, en een (groot) deel van ‘links’ was/is het daar niet mee eens. Getuige ook de hashtag #nietmijnregering die vandaag en voorliggende dagen veelvuldigd werd gebezigd op de sociale media. Dan ben je wat mij betreft een slechte verliezer.

‘Het volk’ heeft gekozen

Je hoeft er niet achter te staan, vooral niet wanneer je een vurig aanhanger bent van de denkbeelden en ideologiën van partijen als PvdD, PvdA/GroenLinks, CDA, CU, DENK, D66, enzovoorts. Want, zo werkt democratie nu eenmaal. En dat werkt niet alleen maar een kant op. Jarenlang hebben we het met Rutte (VVD) moeten doen, met een tamelijk linkse coalitie. Daar was ‘rechts’ het ook niet mee eens, en riep de linkerzijde van het politieke spectrum om het hardst: “Ja maar, das democratie!”. Dus acht ik het vrij hypocriet dat, overigens een vrij klein clubje, linkse aanhangers vandaag letterlijk de straat opging om te demonstreren tegen onze nieuwe rechtse regering. Want, is dat niet gewoon democratie? Is deze nieuwe regering niet gewoon het gevolg van de verkiezingsuitslag en heeft ‘het volk’ niet gewoon gekozen? Ja dus, en daar zullen we het mee moeten doen.

Ik? Beetje links, beetje rechts

Voordat ik verder ga, zal ik iets over mijzelf vertellen in dit verband. In bepaalde opzichten ben ik ‘rechts’ (van het midden), en in andere opzichten ben ik links. Van de ene partij vind ik iets oké, maar van een andere ook. Terwijl ik van eenzelfde partij een ander standpunt weer vervloek, bij wijze van spreken.

Ik zal een paar voorbeelden geven:

 • Ik geloof in de milieushit waar we in belanden
 • Ik geloof niet in een platte aarde, chemtrails, hagedissen en bewuste omvolking
 • Ik geloof wel in iedereen in zijn of haar waarde laten, oftewel de gehele LHGBTI- en de rest van de letterbak zijn wat mij betreft welkom (ik zit er zelf tenslotte ook in: L)
 • Ik geloof niet in seksualisering van kinderen (voor de goede orde, van kinderen blijf je af!)
 • Ik geloof ook niet in het promoten van genderverandering bij jonge kinderen
 • De daders/aanstichters van de toeslagenaffaire moeten keihard aangepakt worden
 • Echte uitkeringsfraudeurs overigens ook, en daar zitten genoeg ‘echte’ Nederlanders tussen
 • Kom je hier (Nederland) een nieuw bestaan opbouwen? Prima, maar dan respecteer je de hier geldende normen en waarden en doe je je best een bijdrage te leveren aan deze maatschappij
 • Kom je hier om rotzooi te trappen of om aan het staatsinfuus te hangen, dan is dáár het gat van de timmerman (hop, terug naar waar je vandaan kwam)
 • Ik ben pro-Israël (hoewel af en toe lastig vol te houden) en veroordeel alles wat met Hamas te maken heeft
 • Anti-‘wap’ en ik geloof niet in de rondzingende complottheoriën
 • En tenslotte geloof ik in de Corona-pandemie en de maatregelen waar we drie à vier jaar geleden mee te maken hadden. Ik heb in mijn werk genoeg gezien om te weten hoe het zit. En als je genoeg weet van infectiepreventie, had je je niet zo op laten hitsen door engerds zoals Jensen en Engel.

Nou, dat is me nogal een lijstje, nietwaar? Het leven is niet zwart-wit, echt niet. Maar democratie = democratie, en zo is het. 

Tij keren

Er zijn een aantal zaken belangrijk in deze tijd. Dat de nieuwe politieke leiders de rust bewaren en zich fatsoenlijk gedragen, op sociale media en daarbuiten. En dat zij zich distantiëren van hun aanhangers die schelden, vloeken en dreigen met geweld ten opzichte van ‘andersdenkenden’. Een Wilders die een collega een ‘heks’ noemt vind ik volstrekt onacceptabel. De achterban nam het vrolijk over, en we weten waar dat toe heeft geleid. Het geven van het ‘goede voorbeeld’ heeft bijna altijd gevolgen, en dat zien we tot op de dag van vandaag. Een scheldende leider veroorzaakt een scheldende achterban. Dat weet de scheldende leider. Het is de taak van diezelfde leider om het tij te keren. Dat is zijn verantwoordelijkheid. En die van andere leiders. Met respect kom je verder, want dan kun je met elkaar in gesprek gaan en blijven. Schelden en demoniseren leiden tot niets.

Serieus nemen

En laten we verder maar eens zien wat de nieuwe regering voor elkaar gaat krijgen. Laat ze zich maar bewijzen. Protest heeft niet zoveel zin, want democratisch gekozen. Maar geef de nieuwe regering en het nieuwe kabinet de ruimte om te groeien in hun nieuwe rol en hun nieuwe taak en laten we maar eens zien of ze het voor elkaar kunnen boksen. Laten we deze regering serieus nemen, het is er namelijk niet voor niets.

Er zijn oorzaken voor de verkiezingsuitslag, waar we mee te maken hebben:

 • Veel mensen vallen financieel tussen het wal en het schip, en hebben het moeilijk. Deze mensen zien ook dat vluchtelingen voorzien worden van flink wat sociale en financiële voordelen
 • Woningnood. Er is niets voor starters en als er iets is, dan is het onbetaalbaar. Daarnaast gaan veel woningen naar statushouders, wat veel mensen een doorn in het oog is, wat ik ook nog begrijp
 • Alles wordt duurder, maar lonen en uitkeringen groeien niet evenredig mee
 • De politieke ‘move’ van het FVD, onder leiding van narcist Baudet, heeft een nieuwe politieke doelgroep aangeboord en realiseerde een ‘anti-alles-beweging’, welke begon bij anti-coronamaatregelen, verder opgeschaald naar anti-regering, verheerlijking geweld en opstand, naar voren schuiven van complottheorieën. De aanhangers lijken overigens massaal naar PVV  en BBB te zijn overgestapt bij de laatste verkiezingen
 • Anti-Islam, want ‘moslims zijn de oorzaak van al onze problemen’, zo lijkt het gedachtengoed. Dan zit je bij de PVV goed
 • Gebrek aan intellect. Ik vind het lastig om dit zo te benoemen, maar zo zie ik het toch echt. Mensen die behept zijn met een mindere mate van intellect en daardoor makkelijk beïnvloedbaar zijn, zijn meer vatbaar voor de ideeën van de meer rechtse partijen

En zo zijn er vast nog wel een paar oorzaken te bedenken die de winst van rechts kunnen verklaren. Lig ik er wakker van? Nee. Geen seconde. Maar daar heb ik nog nooit last van gehad, wat er ook speelde. En neem van mij aan, in het redelijk recente verleden had ik redenen genoeg om wakker van te liggen.

Eigen mening, eigen keuzes

Ben ik naïef? Geef ik teveel ruimte? Ja, kan. Maar ik denk eerlijk gezegd dat de soep niet zo heet wordt gegeten als dat ‘ie wordt opgediend. En misschien zit ik er faliekant naast, en wordt het erger dan ik mij maar kan voorstellen. Wordt pot(t)enrammen bijvoorbeeld een nationale en wellicht een olympische sport. Tja, dan moet ik mij echt zorgen gaan maken. Maar tot die tijd, wait and see. En tenslotte: laten we vooral wat liever voor elkaar zijn en meer ruimte geven aan mensen die wellicht een ander standpunt innemen dan jij, of die andere levenskeuzes maken dan jij. Want wat maakt het voor jouw leven nu eigenlijk uit welke keuzes iemand anders maakt? Eerlijk? Als je er eens echt over nadenkt, kom je tot de conclusie dat het van geen enkele invloed is op jouw leven. Dus laat anderen met rust en laat ze hun eigen mening hebben en hun eigen keuzes maken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *