Tja, het moest er een keertje van komen: een blog over gehaktballen. DE gehaktbal. Waarom? Omdat ik vind dat ik het maken van gehaktballen tot kunst heb verheven. Juist, Kunst met een grote K.

Eeuwen geleden – in, pak ‘m beet, 1650 – was de gehaktbal (toen ‘frickedel’ genoemd) vooral een lekkernij voor de gegoede burgerij. Tegenwoordig zal menig liefhebber van culinaire rariteiten zijn of haar neus ophalen voor een lekker balletje gehakt.  Nu schaar ik mijzelf absoluut niet onder liefhebbers van culinaire rariteiten. Integendeel. Ik hou van simpel, maar lekker eten. Bloemkool en spinazie zijn absolute favoriet, maar een lekkere stamppot gaat er ook altijd wel in. En wat is er nou lekkerder dan een goeie gehaktbal bij je maaltijd? Juist. Niets.

 

Gehaktbal
Blikballen: uit den boze!

Experimenteren

Ik denk dat ik nu al zo’n twintig jaar experimenteer met het maken van gehaktballen. Echt waar. Klinkt wellicht een beetje sneu, maar ik heb er lol in. De laatste variant is met, naast een aantal andere ingrediënten, Italiaanse kruiden. Uiteraard kan iedereen aan de slag met de zakjes kruiden van Versteegen of Silvo. Nu, ik kan je vertellen dat die goedkopere zakjes met gehaktmixen, die eigen-merk-supermarkt-zakjes-voor-een-kwartje, veeeel lekkerder zijn. Die gebruik ik als basis. Maar er gaat nog veel meer in.

Naast ballen, kun je met gehakt natuurlijk nog veel meer lekkere dingen maken. Wat te denken van een gevuld stokbroodje? Zoek het maar eens op met Google, in de meeste recepten die je vindt komt een zakje stroganoff kruiden voor gehakt voor. Maar je kunt ook hier eindeloos variëren.

En dan is er ook nog soep met ballen. Je kunt je zelfgemaakte soep natuurlijk vullen met kant en klare blikballetjes. Van die zompige ronde dingen. Nou, die komen er bij mij niet in. Wat ik altijd doe is twee of drie ons rundergehakt aanmaken met peper en zout. Daar zelf balletjes van draaien (wist je dat er mallen bestaan voor het vormen van ballen?) en die dan eerst aanbraden voor ze in de soeppan verdwijnen. Dan heb je soepballetjes met een ‘bite’.

Hmmmm. Is hier een ‘Het Groot Gehaktballen Boek’ in de maak, of een ‘gehaktballen catering’? Doei!

Voor beide afbeeldingen geldt: ‘eerlijk’ gepikt van het internet. Ik heb vooralsnog geen foto’s gemaakt van gehaktballen…

2 Antwoorden op “Gehaktbal – blogpost 77”

  1. Mooi verhaal, ik hier is het gehaktballen maken tot een kunst verheven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *