We gaan het weer eens hebben over fotografie. En Photoshop. Die twee gaan natuurlijk best lekker samen. Volgens sommige fotografen, een beetje té goed. Natuurlijk. Je kunt kleine oneffenheden wegwerken zoals een puistje of een onwillige pluk haar. Maar je kunt ook iemands figuur compleet veranderen, lees: manipuleren. In de zogenaamde Glossy’s gebeurt dit nogal eens. Het grappige daaraan is, dat de originele foto’s weleens opduiken, zodat je goed kunt zien hoe je in de maling wordt genomen. Maar goed, dat terzijde.

 

Photoshop

In fotografie-land zijn de meningen over het gebruik van het programma Photoshop nogal verdeeld. De één gaat voor puur natuur, een ander knutselt complete surrealistische taferelen in elkaar.  Je moet er maar van houden. Of niet natuurlijk. Die surrealistische ‘foto’s’, ik vind het knap gemaakt, maar hou zelf niet van het genre. Kwestie van smaak. Daarmee is het niet zo dat ik mij afkeer van programma’s als Photoshop. Integendeel. je kunt er echt heel gave dingen mee doen. Ik doe er alleen graag andere dingen mee. Na een shoot zet ik altijd de foto’s op de harde schijf van mijn pc. Daar keur en herkeur ik ze. Met de selectie die overblijft ga ik aan de slag. Zo was er een keer een shoot waar een mooie gezinsfoto uit kwam. Alleen, moeder en dochter waren te ver van elkaar verwijderd. Vond ik. In Photoshop heb ik die afstand mooi en netjes kunnen verkleinen.  Je ziet er niets meer van.

Photoshop
Naar elkaar toe geshopt

Idee

Al surfend op de digitale snelweg doe je nog wel eens ideetjes op. Vanmorgen kwam ik zo’n idee tegen. Iets met het vasthouden van een (foto)lijst, foto van maken en in die lijst met Photoshop weer een genomen foto monteren. En dat dan weer eventueel herhalen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Voorbeeldjes: moeder houdt fotolijst vast met daarin een foto van haar dochters; Overgrootmoeder houdt fotolijst vast met daarin de grootmoeder die een lijst vasthoudt met de moeder, die een lijst vasthoudt met kind, enzovoort. De mogelijkheden zijn eindeloos, en dat ga ik nog verder uitwerken.

 

Oproep

Tja, om dit idee een beetje te promoten heb ik natuurlijk voorbeelden nodig. Daarom een oproepje aan iedereen die dit blog leest, ongeacht of je mijn Facebookpagina een like hebt gegeven of niet. Heb je een leuk idee voor een ‘foto-in-foto-project’? Laat dit dan weten in een reactie. Ik kies er eentje uit die ik zal uitvoeren. Voor nop. Het uiteindelijke resultaat krijg je in hoge resolutie toegestuurd via WeTransfer.

Eén antwoord op “Een nieuw Photoshop-idee, blogpost 16”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *